Шведите отбелязаха, че това ще бъде един от най-безопасните автомобили в света, предава Autoclub.

"Зеленият" Volvo XC40 ще стане първият изцяло електрически автомобил на шведската марка. Във връзка с отсъствието на двигател с вътрешно горене структурата на предницата ще бъде подсилена.

Освен това, кросоувърът ще притежава по-нисък център на тежестта заради акумулаторите, които ще са разположени на дъното и това ще обезпечи по-добра защита от преобръщане. Самите батерии ще получат защитна клетка от екструдиран алуминий и това ще подсили централната част на конструкцията.

Задната част ще бъде укрепена благодарение на електрическия агрегат, интегриран в защитна клетка - поради оптималното разпределение на силите, действащи при сблъсък. Това може да минимизира риска от получаване на сериозни травми за хората, намиращи се в кабината.

Накрая, електрическото Volvo XC40 ще получи нов комплекс електронни активни системи за безопасност, работещи на базата на редица радари, камери и ултразвукови сензори. Към момента този модел джипка има модификация с хибридна силова установка с възможност за презареждане на акумулаторите от битовата електрическа мрежа.