Един от най-големите проблеми на електромобилите в наши дни, несъмнено е животът на техните батерии. Към момента те са най-слабото звено и обещаваното време, за което може да се ползва тази част от автомобила, която е и една от най-скъпите, рядко достига до повече от 10 години.

И въпреки че Tesla имат едни от най-добрите показатели в това отношение, Мъск иска да стигне дори по-далеч. По негови думи в момента Model 3 на компанията е проектиран така, че с него могат да се изминат 1 милион мили, но батериите и биха издържали само 300-500 хиляди и така собствениците поне веднъж ще трябва да ги сменят.

За личен автомобил това е твърде много и не е проблем, но в плановете на Мъск влизат и услуги с автономни автомобили, които ще са почти в постоянно движение. Именно по време на събитие, посветено на тях, стана ясно, че компанията разработва нов вид батерии, които ще позволят работа между 1 и 1,6 милиона километра.

Това ще стане възможно заради използването на нова технология с „един кристал“ при която са постигнати тези резултати. С тях батериите на Tesla на практика ще удвоят своя живот, подобрявайки и броя на циклите зареждане – над 6000.