Баварците ще покажат уникален автомобил с лаково покритие Vantablack VBx2 с наноструктура, което е резултат от съвместната дейност на автомобилния производител и компанията Surrey NanoSystems.

Вижте как изглежда най-черното BMW >> >> >>


Всъщност BMW X6 е първият и единствен в света автомобил, боядисан с технологията Vantablack VBx2. Досега от Surrey NanoSystems винаги са отказвали на запитванията на други производители, но сега в компанията са убедени, че нещата ще се получат, предава Automedia.

При използването на Vantablack структурите за човешкото око вече не са разпознаваеми, обектите изглеждат двуизмерни. Понякога в мозъка се получава усещането, че човек гледа в нищото, обясняват от компанията, която е създала технологията.

"Vantablack не е съвсем подходяща боя за автомобил, тъй като голям брой дизайнерски детайли и акценти не могат да бъдат възприемани правилно. Eто защо BMW X6 е решено в разработения първоначално за областите на архитектурата и науката вариант Vantablack VBx2. Боядисани с това покритие материали изглеждат така сякаш губят своята триизмерност, както убедително доказва примерът с BMW X6", твърдят от Surrey NanoSystems.

Самото име Vantablack се е наложило като марка за цяла гама от суперчерни покрития като VBx2. Първоначално името идва от вертикално подреден тръбен наномасив (Vertically Aligned Nano Tube Array) от въглерод. Всяка от въглеродните нанотръбички е с дължина от 14 до 50 микрометъра и с диаметър 20 нанометра, което я прави 5000 пъти по-тънка от човешки косъм. На площ от 1 квадратен сантиметър могат да бъдат разположени 1 млрд. нанотръбички от въглерод. Падащата върху тази система от тръбички светлина бива почти напълно „засмукана“ и не се отразява, а се превръща в топлина.

Технологията е разработена за космонавтиката. И тъй като Vantablack се обработва при температури от 430 градуса по Целзий и може да бъде полагана върху чувствителни материали като алуминий посредством обективи с покритие от Vantablack могат да бъдат наблюдавани звезди със слаба светлина и далечни галактики, които са трудни за разпознаване поради разсейването на светлината на слънцето. В първата генерация, представена през 2014 г. от Surrey NanoSystems, Vantablack поглъща до 99,965 % от светлината, като на практика елиминира напълно отражения и разсейване на светлината.