Компанията официално обяви за това решение в съобщение до медиите, но още не се знае кои точно модели ще бъдат спрени от производство, предава Autoclub.

Свиването на гамата е част от стратегическия план за реформи в компанията, който трябва да осигури на Nissan връщане към печалбите в средносрочен план. Накратко, японците планират оптимизиране на производството и намаляване на разходите, за да постигнат по-стабилно финансово състояние.

Преструктурирането на компанията включва и освобождаването на 12 500 служители, като от Nissan обясниха, че тези мерки ще засегнат заводите, които са най-слабо натоварени. Производството на коли също ще бъде намалено – с около 10 процента до 2022 година.

Японският гигант изживява труден период след ареста на бившия му шеф Карлос Гон, който очаква процеса срещу него в Токио, като обвиненията са в укриване на доходи, финансови машинации и облагодетелстване с при на компанията. От Nissan вече се противопоставиха на евентуално сливане с Renault, а печалбата на японците за първото тримесечие на годината на практика изчезна.