Това представлява около 9% от общата работна сила.

В последния си доклад за приходите "Нисан" обяви, че повечето от засегнатите служители ще бъдат работници в автомобилните заводи. Съкращенията ще настъпят, тъй като компанията планира да намали световния си производствен капацитет с 10% и размера на производствената автомобилна гама с още 10%, за да обърне негативните финансови резултати.

По-рано медиите съобщиха, че "Нисан" планира да освободи около 10 000 работни места по целия свят, наред с усилията на компанията да преразгледа корпоративната си структура.

Ввторият по големина японски автомобилостроителсъобщи, че общите му приходи през второто тримесечие на 2019-а година са намалели с 12,7% в сравнение с предходната година, както и оперативната му печалба за същия период е била намалена с цели 98,5%. Концернът продължава да изпитва трудности на ключовия пазар в Северна Америка.

През тримесечието от април до юни на миналата година оперативната печалба на Нисан бе 109,14 млрд. йени. Очакванията на анализаторите средно сочеха печалба от 39,52 млрд. йени.

Автомобилостроителят запази прогнозата си за годишна печалба от 230 млрд. йени за цялата финансова година, която ще продължи до март 2020 година. Това ще бъде най-слабият показател от над едно десетилетие и с 28 процента под печалбата за предходната финансова година.