Германският вносител на Lada обаче все още държи хиляда бройки от модела 4x4 (Niva) на склад и търси начин да ги продаде въпреки ограниченията, предава факти.бг.

Вижте снимки на култовия SUV на Lada >> >> >>


Шефът по продажбите на Lada Deutchland Макс Шмид обяви във Facebook, че компанията му смята да доработи самостоятелно всъдеходите, така че да може да ги пусне на пазара догодина. В Германия вносителят е регистриран като независим производител, което му позволява да внася модификации по оригиналната конструкция.

Проблемът е, че привеждането на Lada 4x4 в съответствие с екологичните стандарти ще я оскъпи неимоверно. В момента експортната версия на руския всъдеход с подобрена антикорозионна защита струва €11 990, а модификацията Urban - €13 290.

Ако Lada Deutchland продължи да предлага модела в нарушение на екологичните норми, ще трябва да плаща глоба за всеки продаден автомобил. По думите на Шмид за 4x4 нейният размер ще бъде "невероятните" €6 400, с което цената на базовата модификация ще скочи на €18 390.

От Lada Deutchland разглеждат и друг вариант да се измъкнат от ситуацията. Наличните на склад всъдеходи могат да бъдат преоборудвани с нови двигатели, за да покриват нормите за вредни емисии, което може би ще излезе по-евтино от плащането на глоби.

В момента ВАЗ-2121, както е заводското име на култовия модел, се оборудва само с 1.7-литров бензинов двигател с мощност 83 к.с. Той е сертифициран по стандарта WLTP с разход от 9.8 л/100 км и емисии на въглероден двуокис от 226 г на километър.