Според изпълнителния директор на Tesla - Илон Мъск, неговото ново "дете" Tesla Roadster ще бъде изключение, тъй като ще остави далеч зад гърба си всички хиперколи на света, предава Automedia.

Вижте как изглежда новият Roadster на Tesla >> >> >>


Според Мъск, след излизането на Roadster в серийно производство, нито един автомобил на планетата няма да може да се сравни с него като скорост и управляемост в това число на писта. Годишният обем на производство ще бъде ограничен на 10 000 бройки, което пак е повече тиражите на хиперколите на Ferrari, Lamborghini или Bugatti.

Босът на Tesla е категоричен, че в компанията му се готвят да направят с новия Roadster неща, които "отчасти са невъзможни с други автомобили", както и че "колата им е по-добра от най-добрите бензинови спортни автомобили".

За да се запази модела в пълна секретност до излизането му на пазара, разработката на Roadster се прави извън главния офис на Tesla. За целта е избрана сграда, която не бие на очи и разполага със специално подземно помещение, където се тестват всички агрегати на електромобила.

Що се касае до производителността на модела, въртящият момент на силовия агрегат ще достига невероятните 10 000 Нм, което ще позволи ускорение от 0 до 100 км/ч за 1,9 секунди и изминавана на 1/4-миля за 8,8 секунди. Това ще направи Roadster най-бързият сериен автомобил в смета. Максималната скорост ще превиши 400 км/ч, а пробегът с едно зареждане на батериите ще надхвърли 1000 км.