Актуалното поколение на Skoda Octavia беше част от моделната офанзива на VW Group при лансирането на автомобилите, качени на първото поколение на платформата MQB. Това важи и за SEAT Leon, Audi A3 и VW Golf – все успешни модели, които отиват към следващата си генерация.

Вижте снимките >> >> >>


Същото важи и за Octavia – четвъртото поколение на чешкия модел ще се появи тази година, а по пътищата в Чехия вече се появиха тестови предсерийни прототипи.

Снимките, макар и с ниско качество, показват точно един такъв автомобил във версия комби на най-продавания модел на Skoda. Естествено, от компанията са се опитали да скрият някои от новостите по каросерията и оформлението на светлините, като вече е сигурно, че разделението на фаровете на две, което не се хареса на феновете, отпада.

Както при всяко поколение на Octavia досега, новият модел ще е по-голям на размери от предшественика си, а и така по-лесно ще бъде отделен от новия Scala, който дойде на мястото на Rapid. Модернизираната MQB платформа позволява това, но някои промени ще са по-скоро еволюционни – товарният обем ще нарасне с около 20 литра за седана и комбито, което означава 630 литра обем на багажника за колата на снимките.