Това призна пред Automotive News един от шефовете на компанията Юрген Щакман, а последиците може да са сериозни – VW да не успее да представи Golf 8 на изложението във Франкфурт през есента, а по-късно, но преди края на годината. Вместо новия Golf във Франкфурт гигантът ще представи електрическия си хечбек ID, който също ще е в компактния клас, предава Autoclub.

Вижте как ще изглежда VW Golf 8 >> >> >>


Никога не сме крили, че част от развитието на софтуеъра е сериозно предизвикателство пред нас. Вече в последния Golf присъстват десет пъти повече кодове в сравнение с който и да е смартфон, но проблемите не идват само от сложността на автомобила като съвкупност от системи и електроника”, обясни Щакман, който потвърди, че става въпрос за проблеми с безжичните ъпдейти на програмите и другите дигитални функции.

Стандартите за сигурност на електрониката и обновяването на програмите, които я управляват, са много високи, тъй като Golf 8 трябва да бъде защитен от хакери и случайна намеса в работата на системите на колата. Освен това, от VW трябва да гарантират, че кодовете работят без грешки, за да не се отразят те на поведението на новия Golf или направо да блокират новия автомобил.

Според Der Spiegel тези проблеми са променили сериозно плановете на VW за Golf 8. Компанията планираше през 2019 да произведе 80 000 бройки от новия модел, но сега те са свити до едва 10 000, тъй като производството ще стартира много по-късно. За сравнение – 10 000 коли се равняват на 5-дневното производство на Golf 7.

Ако всичко върви по план, Golf 8 ще излезе на пазара в Германия в началото на следващата година, а след това и в другите европейски страни.