Според Automotive News, в компанията обмислят лансирането на нов достъпен модел, който да заеме мястото на досегашните фаворити Fiesta и Ka Plus.

Това решение е било ускорено от изследвания на клиентски организации, които алармираха, че съвсем скоро в Щатите Ford няма да има модел, насочен към купувачите с най-скромен бюджет. За психологическа граница на този бюджет се приема 20 000 долара. Сега е възможно да бъдат конфигурирани най-семплите версии на Fiesta и Focus, но скоро предлагането им в Америка ще приключи, предава Autoclub.

Ford предлага в Щатите EcoSport, чиято цена започва от 21 090 долара, а скоро и новия Escape, който пък ще тръгва от малко над 25 000 долара.

Продажбите на бюджетните версии на популярните модели на големите компании в САЩ не са особено големи, но е важно да присъстват в гамата на всяка марка.

За първите три месеца на 2019 в Щатите дилърите на Ford са продали 15 943 броя Fiesta, 10 349 броя Focus, 41 683 брой Fusion, 12 879 броя EcoSport и 60 702 броя Escape. Сега, с появата на новия Escape Ford има сериозен шанс да засили продажбите му, като пазарните анализи показват, че е възможно новият модел да „дръпне” продажби и от Fusion – другият автомобил на марката в ниските ценови сегменти.

Спекулациите на Automotive News бяха частично потвърдени от Ford, тъй като компанията публикува обяснение, в което се казва, че компанията „работи по нов модел, чиято концепция е била одобрена преди 3 месеца”, както и, че „продажбите на новия модел ще започнат през 2022 година, като той е качен на нова модулна платформа”.

Потвърждението е частично, защото в обясненията на Ford липсва един ключов елемент от анализа на Automotive News и той е “достъпен”. Може би обаче това ще е запазено за маркетинговата кампания на бъдещия модел.

Предполага се, че ще става въпрос за кросоувър, а през 2018 Ford потвърди, че подготвя 9 напълно нови модела за следващите пет години, като така гамата на марката в Щатите ще стигне до 23 модела. Ще е интересно да видим дали бъдещия достъпен кросоувър ще е глобален модел, както и кога ще стигне в Европа.