Renault представи на салона в Шанхай електрическия компактен кросоувър City K-ZE, чийто продажби в Китай ще стартират по-късно тази година, предава Automedia.

Новият модел ще е с пробег 250 км по цикъла NEDC и босовете на Renault разчитат много на него за увеличаване на продажбите на марката на пазар №1 в света. Концептът, който предхожда серийната версия се появи в Париж миналата година.

Това е най-малкият електромобил на Renault, тъй като City K-ZE е позициониран под Zoe и на практика е много близо по размери до Twingo, като колесната му база е малко над 2,4 метра, а обемът на багажника 300 литра. Очаква се, че на китайския пазар моделът ще се предлага за около 8000 долара или за малко над 13 000 лева.

Вижте как изглежда евтиният електромобил >> >> >>

Компанията ще предлага City K-ZE с функция за бързо зареждане, което в случая означава заряд на 80% от батерията за 50 минути. Важна част от оборудването на електромобила е инфотейнмънт системата с 8-инчов тъчскрийн и свързаност със смартфони.

Електромобилът е изграден върху платформата CMF-A на Nissan, която се използва при моделите Renault Kwid и Datsun Redi-Go, предлагани в Индия. От компанията на няколко пъти обясниха, че за City K-ZE платформата ще бъде сериозно модифицирана, първо заради електрическото задвижване и второ, заради това, че моделът ще се предлага пазари, различни от индийския.

От Renault обещават производство и изпълнение отговарящи на „европейските стандарти” и ако моделът се окаже успешен в Китай, то ще се предлага и на други пазари, включително и в Европа.