Но подмяната не е видима, а се намира под капака на колата - под формата на електрически двигател. В бъдеще търсенето на подобни преобразувани автомобили далеч няма да бъде случайно, защото именно през изминалите дни в столицата на Великобритания бяха засилени мерките срещу въглеродните емисии, съобщава БНТ.

Когато собственикът на реставриран Moris Minor от 1953 година Матю Куитър завърти ключовете, вместо шума на двигателя с вътрешно горене, той долавя само леко електрическо жужене. Това е защото този култов британски автомобил е изцяло електрически.

С помощта на 13-киловатова батерия колата може да измине около 64 км. с едно зареждане. Максималната скорост, която може да развие, е близо 90 км/ч. Матю е и основателят на компанията, превърнала десетки коли в електрически. Някои от моделите са класики от 60-е години на миналия век.

Цената за изцяло преобразуване е около 20 000 британски лири и отнема от три до шест месеца. Но стартъпа има планове да пусне в продажба по-евтини комплекти за собствено преобразуване.

"Във Великобритания 37 млн. автомобила се движат по пътищата. А в световен мащаб сигурно надхвърлят един милиард. Дори и да се движим към намаляване на вредните емисии, какво ще правим с тези коли? Защо да ги бракуваме, като можем да ги използваме?", споделя основателят на компанията, Матю Куитър.

На 8 април Лондон въведе нови, по-строги мерки срещу въглеродните емисии. Засега те ще обхващат само някои централни квартали на мегаполиса, но участниците в кампанията имат за цел в бъдеще регулациите да важат за целия град.