FIAT Chrysler се е договорил с Tesla за откупуването на квотите за вредни емисии на производителя на електромобили, като цената е „стотици милиони”, според агенция Reuters, цитирана от Autoclub.

Моделите на Tesla ще бъдат номинално включени в гамата на FCA и така концернът ще се размине с глобите за нарушаване на новите правила на ЕС за вредните емисии, тъй като средното им количество драстично ще спадне.

Новината първи съобщи бизнес ежедневникът The Financial Times, който обаче също няма информация за точната сума по сделката.

В последните 3 години Tesla спечели над 1 милиард долара от продажба на квоти за вредни емисии в Щатите, тъй като правилата позволяват производителите на автомобили, които отделят нулеви вредни емисии да продават своите квоти на други компании.

Точно тези суми позволяваха на Tesla да излиза на печалба в края на няколко тримесечия, в които компанията трябваше да завърши на загуба.

„Включването” на моделите на Tesla в гамата на FCA за ЕС е с дата 25 февруари, като това е потвърдено от Европейската комисия.