Компанията BMW и концернът Daimler подписаха споразумение за сътрудничество, в рамките на което ще се заемат със съвместна разработка на автомобили със системи за автономно управление. Това съобщиха прес-службите на двата немски производителя на премиум-модели, предава Automedia.

Обединените усилия ще позволят да се ускори процеса на разработки на технологии, а също така и да се икономисат средства. При това, общият размер на началните инвестиции ще бъде 1 млрд. евро.

BMW и Daimler ще се съсредоточат върху автомобили със системи, отговарящи на автопилот от четвърто ниво. Това означава, че електрониката ще може напълно да контролира превозните средства на пътища с предсказуемо движение - на аутобани, например. Освен това, този тип машини ще могат да паркират самостоятелно, но във всеки един момент водачът ще може да поеме управлението.

Към момента BMW вече работи за създаването на безпилотни системи с компаниите Delphi и Mobileye (принадлежаща на Intel), които отговарят за подготовката на изкуствен интелект на автомобила. Освен това, баварците си сътрудничат с фирмата Nauto.

На свой ред, концернът Daimler също участва в подготовката на автопилот от четвърто и пето нива, като в проекта си партнира с компанията Bosch.