Наречен просто 2, фастбекът, който ще се опита да подлее вода на Tesla Model 3, ще бъде показан пред публика на салона в Женева, предава факти.бг.

Polestar 2 е построен на модулната платформа CMA на Volvo, на която са базирани също XC40 и Lynk&Co 01. Снабден е с два електромотора с обща мощност 408 к.с. и въртящ момент 660 Нм, които позволяват ускорение от 0 до 100 за по-малко от 5 секунди.

Вижте как изглежда Polestar 2 >> >> >>

Захранването е поверено на акумулаторен блок с капацитет 78 кВтч, който позволява изминаването на 275 мили (442 км) по цикъла EPA и до 500 км по WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure). От Polestar твърдят, че вградената в шасито батерия увеличава устойчивостта му на усукване и намалява шума от пътната настилка с 3.7 dB в сравнение с автомобил с ДВГ.

Шведите ще предлагат и пакет Performance за новия електромобил. Той ще включва амортисьори Öhlins, спирачки Brembo със златисти апарати и уникални 20-цолови ковани джанти.

Polestar 2 ще стане един от първите серийни автомобили с информационно-развлекателна система Android. Тя ще се управлява от 11-инчов сензорен екран и ще комбинира популярните приложения и услуги на Google с функциите на електромобила.

Вторият модел на Polestar се прицелва право в Tesla Model 3 и ще струва приблизително колкото него. Шведите са обявили предварителна базова цена от €39 900, но през първите 12 месеца ще се предлага само т.нар. "стартова серия", която ще се продава за €59 900 в Германия и за $63 000 в Щатите.

Новият електромобил ще се произвежда в Китай. Polestar 2 ще се продава онлайн, а първите готови коли ще бъдат доставени на купувачите в САЩ, Канада, Белгия, Германия, Холандия, Норвегия, Швеция и Обединеното кралство в началото на следващата година.