Информацията е на авторитетния всекидневник The Times. От гиганта са информирали Мей, че компанията вече има алтернативно решение за производството си. От Ford все още не са коментирали тази информация.

Ford има два завода за двигатели и един за трансмисии във Великобритания, а през януари компанията призна, че напускането на ЕС без сделка от страна на британците, ще струва на автомобилния гигант до 1 милиард долара.

Автомобилните производители, които имат мощности на Острова, както и други индустриални компании, редовно предупреждават в последните месеци, че напускането на ЕС без споразумение, ще струва скъпо на тях и на британската икономика.

Най-общо казано, това означава по-високи мита, нарушения в работата с доставчици и загуба на работни места. Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март, но е много вероятно това да се отложи.

Свидетел на разговора на Мей с шефовете на Ford потвърди вчера пред The Times, че и други компании са отправили същото предупреждение към премиера.

Всички компании са мотивирали решението си с несигурността, която ги очаква след Брекзит.

Миналата седмица Nissan се отказа от плановете си да произвежда новия X-Trail във Великобритания, тъй като несигурността около напускането на ЕС прави плановете за производството твърде сложни.

Ford е най-популярната автомобилна марка във Великобритания и има около 13 000 служители на Острова.