BMW i4 се чака с огромен интерес, тъй като това ще е следващата и по-голяма крачка на баварската компания към електрификацията, в сравнение с i3 например, а и новият модел на BMW ще е пряк пазарен съперник на Tesla Model, предава Automedia.

Вижте как изглежда моделът >> >> >>


BMW i4 трябва да бъде лансиран до 2021 година, но този месец папарците успяха да засекат предсериен прототип, макар и не в движение, а качен на автовоз.

По-рано се предполагаше, че i4 ще използва за база следващата 4-а серия на BMW и снимките подкрепят тази теория. Визуално прототипът прилича на новата 3-а серия, съответно и на 4-а серия Gran Coupe.

BMW i4 ще използва платформата на 3-ата серия и ще се произвежда в завода на компанията в Мюнхен, а ускоряването на темпото за налагане на електромобилите от подмарката i на BMW може да се обясни и с предстоящото намаляване на нивата въглероден двуокис за моделните гами на автомобилните производители с 35% до 2030 година.

Много анализатори са на мнение, че това решение на ЕС на практика слага край на двигателите с вътрешно горене са единствен източник за задвижване на масовите автомобили, продавани в Европа. Прогнозата на някои от шефовете на BMW е, че това ще се случи до края на следващото десетилетие.