Желанието на французите е скоро да бъде избран нов председател на борда на директорите на мястото на Карлос Гон, съобщава японският в. "Никей", цитиран от Automedia.

Медията посочва, че през уикенда френска делегация, начело с представителя на борда на директорите на Renault Мартен Виал и шефът на кабинета на министъра на икономиката Еманюел Мулен, са потетили Япония, за да проведат съответните преговори. Сегашното споразумение в алианса Renault - Nissan - Mitsubishi дава право на френския автомобилен производител да назначи ръководството на японската Nissan.

Не се съобщават точни данни за това кога френската страна планира да назове името на новия председател на борда на директорите, нито информация за най-вероятните кандидати за поста на Гон.

Както се знае, Гон и дясната му ръка в концерна Грег Кели бяха арестувани на 19 декември по подозрение, че шефът на NIssan не е декларирал всичките си доходи и е направил това с помощта на Кели. Размерът на недекларирания доход от 2010 до 2017 г. се оценява на 8 милиарда йени (около 71 милиона долара). Гон настоява, че не е имало никакъв смисъл да укрива доходите си.

В края на декември прокуратурата повторно арестува Гон. Този път причината бе подозрение, че е покрил за сметка на компанията загуби, понесени от него в р резултат на частни инвестиции. Загубите възлизат на 1,85 милиарда йени (около 21 милиона долара).

Алиансът Renault - Nissan бе създаден през 1999 г. Френската компания притежава 43% от Nissan, а японската държи 15% от акциите на партньора си. През 2016 г. Nissan купи 34% от акциите на Mitsubishi Motors, в резултат на което се формира най-големият световен автомобилен алианс, чийто общи продажби през 2017 г. възлизат на 10,6 млн. автомобила.