Буквално преди няколко дни Nissan показа електрическия си хечбек Leaf e-Plus, и ето че сега японците пуснаха друго превозно средство, задвижвано от батерии. И този нов автомобил е впечатляващ по много начини.

Това, което най-много различава Nissan IMs от останалите, е неговият клас. В същността си това е кросоувър седан, но в самата компания определят колата като "спортен седан с повишена проходимост", а това вече е нещо съвсем ново, пише Automedia.

Каросерията на електромобила има ясна и плавна линия с характерна предна част в стила на новия Leaf, както и голяма задна оптика под формата на солидна LED лента. В същото време колата няма B-колони: задните врати се отварят срещу посоката на движение, като по този начин осигуряват максимално улеснен достъп до салона.

В интериора на IMs се забелязва строг преден панел с компактен волан, цифрово табло и два дисплея отстрани. В левия екран се показва времето, температурата и оставащия заряд, докато десният служи като тъчскрийн за мултимедията.

Друга уникална характеристика е т.нар. "основно кресло", което служи като място за почивка на пътника. То е оформено от задния диван, предназначен за трима души. Междудругото, шофьорът и предният пътник също може да си починат - като се включи пълноценния автопилот, техните седалки се обръщат към пътниците отзад.

Що се отнася до представянето, Nissan IMs се захранват от два електродвигателя, които получават енергия от батерия с приличен капацитет - 115 кВтч. Мощността на задвижващата система е 490 коня, а максималният въртящ момент - 799 Нм. Пробегът с едно зареждане е впечатляващ, поне на книга, - 611 км.

Разбира се, това е концепт, който обаче има големи шанове да се качи на конвейера. Японците обещаха, че до 2022 г. ще пуснат 7 нови електромобили в серийно производство. Така че в списъка може би ще има място и за IMs.