Южнокорейският автомобилостроител Hyundai представи на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас концептуален модел на превозно средство на четири крака - полуавтомобил, полуробот, който може да се придвижва на колела, но също и да се катери и да ходи по стръмен терен, например при спасителни операции, предаде Франс прес.

"Ами ако една разработена с помощта на роботиката кола действително може да спаси животи при природно бедствие?", изтъкна при представянето на модела Джон Сю, който ръководи футуристичните проекти на групата.

С "краката" си, съставени от отделни стави, Elevate може да се се изкатери по стена, висока 1,5 метра, поддържайки пътниците или пострадалите в напълно хоризонтално положение, обясни Дейвид Байрън от дизайнерската компания Sundberg-Ferar, която работи съвместно с автомобилостроителя. При необходимост колелата позволяват на превозното средство да се придвижва по традиционния начин, допълни той.

Друго възможно приложение на Elevate е като такси за хора с намалени двигателни способности, тъй като може да ги взема от площадката пред апартамента им.

Според ръководителите на проекта превозното средство може да се използва и за проучвания на Луната или на Марс.