Това съобщи в туит главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, цитиран от Ройтерс.

Заводът за 2 млрд. долара, чието строителство се обсъжда отдавна, е значителен залог за американския производител. Компанията се стреми да засили присъствието си на най-големия световен пазар за автомобили, където е изправена пред засилващата се конкуренция на местни производители, а продажбите й понесоха удар от повишените мита върху американския внос. Мъск бе обявил по-рано намерение да присъства на церемонията в Шанхай, но служители на Тесла в Китай отказаха да коментират дали това наистина ще се случи.

Компанията в момента продава в Китай автомобили, произведени в САЩ. Тя ще започне строителството на първия си завод там на фона на прогнозите, че тази година китайският автомобилен пазар ще се свие за първи път от десетилетия, макар продажбите на коли, задвижвани с нов тип енергия, да остават силни.

Китай вдигна митата за внос на коли от САЩ до 40 процента през юли, но в началото на тази година ги понижи до 15 процента като част от примирието в търговската война със САЩ, припомня Ройтерс. По-ниските мита ще бъдат в сила до края на март в зависимост от американско-китайските търговски преговори.

Завод на Tesla в Китай ще помогне на производителя да понижи цените си и да се конкурира по-успешно с новото поколение китайски съперници като Nio, Byton и XPeng.

"Достъпните автомобили трябва да се произвеждат на същия континент, където са клиентите", написа Мъск в друг туит.