Вечните съперници на пазара за премиум автомобили BMW и Daimler с Mercedes преговарят за реализиране на съвместни проекти, които ще намалят разходите и на двете компании в близко бъдеще. Става въпрос за разработване и развитие на платформи за бъдещи модели, батерии за електромобили и технологии за автономни автомобили.

Бъдещата съвместна работа на двата гиганта все още не е официално потвърдена и се смята, че преговорите между тях още са в начална фаза.

Ако двете компании се споразумеят за съвместна работа, то първите резултати от този съюз ще се появят най-рано след няколко години – когато може би дойде време за следващото поколение масови електромобили или пък при смяната на модели, които са сходни по размери, задвижване и оборудване.

Подобно партньорство между BMW и Daimler няма да е прецедент. През 2017 година двете компании заедно с Ford и Volkswagen започнаха съвместна работа по изграждането в Европа на мрежа от станции за бързо зареждане на електромобили, като първите страни от развитието на мрежата са Германия, Австрия и Норвегия.

През 2016 пък Audi, BMW и Daimler се обединиха, за да купят технологичната услуга за карти и навигация на Nokia – Here, като целта им е да подобрят следващото поколение навигационни системи и системите за автономно придвижване на автомобилите.