Още на 18 ноември изпълнителният директор на VW Group - Херерт Дийс, обяви, че концернът търси мято в Източна Европа за отваряне на нова предприятие, което да започне работа през 2022 г., съобщава изданието Automobilwoche, цитирано от Automedia.

Необходимостта от негово създаване се дължи на факта, че фабриката в Емден (Германия) ще бъде започне да произвежда електромобили и сглобяваният в нея VW Passat трябва да бъде преместен в завода на Skoda в Квасини (Чехия).

Съответно, новото предприятие ще започне да произвежда SUV-моделите Skoda Karoq и Seat Ateca, които сега се правят в Квасини. По информация на Automobilwoche, концернът обсъжда две възможности за изграждане на нова фабрика – България или Румъния, като планът предвижда отварянето на 5000 работни места.

Профсъюзът на компанията Volkswagen обаче настоява бъдещият завод да бъде контролиран от концерна, а не от Skoda. За да ускокои обстановката, председателят на Надзорния съвет на Volkswagen Group – Ханс-Дитер Пьотч, заяви, че все още няма крайно решение за това коя от марките в концерна ще получи контрола над новия завод.

Вариантът за отварянето на фабрика в Чехия отпадна, тъй като разходите за заплати на работниците са прекалено високи. Така основните възможости остават България и Румъния, но има и други опции – някои от сегашните заводи за двигатели да бъде пребразуван в производител на автомобили. Заводите в Полковица (Полша) и Дьор (Унгария) са основните кандидати за това.