Денхолм е работила като шеф на финансовия отдел на австралийската телекомуникационна компания Telstra, предава Би Би Си.

Илон Мъск се съгласи да се раздели с директорския пост на компанията, която създаде, заради обвиненията от американските финансови регулатори в измама. Те разследват Мъск за манипулации на цената на акциите на компанията.

Наред с други наказания, споразумението изисква Tesla да назначи независим председател.

Освен това ФБР води разследване, за да установят дали компанията не е заблуждавала инвеститорите, представяйки им невярна информация, включително и за обемите на произвежданите нови електрически автомобили Model 3.

Що се отнася до Робин Денхолм, тя е част от борда на Tesla от август 2014 г.,а от този юли е финансов директор на Telstra.

Тя ще влезе в ролята на шеф на Tesla след 6 месеца, тъй като е толкова е срокът, в който трябва да продължи да работи за Telstra по договор.

"Вярвам в Tesla, вярвам в мисията на компанията и с нетърпение очаквам да помогна на Илон и екипа на фирмата да постигнат устойчива рентабилност и да стимулират дългосрочна възвръщаемост за акционерите", каза г-жа Денхолм.

Преди да се премести в Telstra, тя работи за фирмите от Силиконовата долина Sun Microsystems и Juniper Networks, както и за консултантите Артър Андерсън и Toyota.

"Робин има богат опит както в областта на техниката, така и в автомобилната промишленост и през последните четири години е допринесла значително като член на борда на Tesla, за да ни помогне да станем печеливша компания", заявява Мъск, по повод на жената, която ще "седне" на неговото място.