Наречена Виртуална А-колона, технологията позволява на водача да вижда през предните колони и по този начин значително подобрява неговото поле на видимост.

Предните поддържащи колони, наричани А-колони, държат стъклото и са основата в началото на тавана на автомобила. Тези колони са значителни визуални препятствия за водача. През годините техните размери са увеличавани постепенно, за да подобрят сигурността при обръщане и да отговорят на стандартите за устойчивост на покрива.

Но тази тенденция доведе до повишен риск за пешеходците и други участници в движението, които се оказват скрити от полето на видимост на водача. В някои ситуации, в зависимост от широчината на носещата колона, линейно пространство с размер от над 91 см на разстояние само 3,5 метра от колоната може да остане невидимо за водача.

Това линейно пространство се увеличава значително с отдалечаване от автомобила. В резултат, дизайнът на А-колоните е важен фактор при увеличаване на предното поле на видимост на водача.

Виртуалната А-колона на Continental използва нови извити OLED екрани и напреднали технологии за проследяване на движението на главата, за да подобри полето на видимост на шофьора. Водачите компенсират липсата на предна видимост, като променят позицията си при шофиране. Системата на Continental проследява тези движения на водача чрез вътрешна камера, поставена точно над волана.

В същото време, външната камера SurroundView предава в реално време образ от средата около автомобила върху OLED дисплеите, вградени в носещите колони. Интегрирайки движението на главата с образите от външната среда, Виртуалната А-колона създава динамична перспектива пред водача, която му дава усещането, че гледа през прозорец, а не във видео образ.

Тази нова технология позволява на водача да види пешеходците и другите автомобили, идващи отляво или отдясно, които иначе биха били блокирани от носещите колони“, поясни д-р Карстен Микелс, директор „Системи и технологии“ в подразделението за Интериор на Continental.