Луксозната японска кола става първият сериен автомобил в историята, при който външните огледала са заменени от цифрови камери. Технологията се казва Digital Side-View Monitors, предава Automedia.

В действителност различни автомобилни производители експериментират с тази технология от повече от 20 години, но досега тя беше използвана единствено при концептуални модели.

Вижте снимки на системата на Lexus ES >> >> >>

Проблемът е, че в повечето държави системата с цифрови огледала все още е забранена. Японците обаче направиха необходимите промени в законодателството и така Lexus ES е първият автомобил с камери, който реално може да се купи.

Замяната на огледалата с компактни камери намаява съпротивлението, което означава допълнителна икономия на горивото, особено при големи камиони. Освен това, корпусите на стандартните огледала влошава обзора на водача.

В същото време цифровото видео, което се излъчва в салона, може да бъде допълнително обработено и така шофьорът по-ясно да вижда различни обекти. Съответно това повишава безопасността.

Първият автомобил на европейския пазар с тази технология трябва да стане електрическият кросоувър Audi e-tron, представен през есента. Неговите продажби в Германия трябваше да стартират този месец, а в САЩ – през пролетта на 2019 г. Германската компания обаче има проблеми с производството, като се налага промяна на софтуера.

Освен това доставчикът на батерии – компанията LG, реши да повиши тяхната цена и в момента корейците преговарят с Audi. Затова и производството на e-tron се бави, като закъснението от графика може да достигне няколко месеца.