Инженерите на Ford смятат, че са разработили ефективна технология, която може да замести познатите светлинни системи за сигнализация, при това още сега.
Статистиките сочат, че средностатистическият водач прекарва два дни от живота си на червен сигнал всяка година. Въпреки това 60% от катастрофите стават именно на регулирани със светофари кръстовища, предава факти.бг.

Решението на Ford се нарича Intersection Priority Management (IMP) и използва протокол за връзка между превозните средства.

Когато два автомобила се приближат към едно и също кръстовище, системата автоматично избира най-подходящата скорост, с която да преминат безопасно. Идеята е изобщо да не се налага спиране.

Демонстрационното видео, разпространено от Ford, изглежда леко плашещо. Автомобилите се разминават съвсем близо помежду си и сякаш ще се ударят, но това не се случва.

От американската компания твърдят, че IMP може да влезе в експлоатация веднага, въпреки че колите са управлявани от хора. Разбира се, технологията може да се използва и за автономни автомобили.

stat
Стани фен във Facebook

КоментариОще новини за Ford


Нови автомобили