На бизнес срещи в рамките на XI международен форум "Автопром. Автокомпоненти", който се проведе в Толиати, бе обърнато специално внимание на новата индустриална платформа на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi, към която през следващите три години възнамерява да премине най-големият производител на автомобили в Русия "АвтоВАЗ", предава Russia Beyond.

Всички модели, които се произвеждат, ще бъдат подложени на значителни промени до 2021 година. С въвеждането на новата индустриална платформа ще се промени и LADA Vesta, както и цялата линия на модела, обяви вицепрезидентът на "АвтоВАЗ" Венкатран Мамилапале.

Той призова доставчиците да повишат нивото на качество и да подобрят производството на компоненти, за да успеят да покрият стандартите при преминаването към новата платформа.

"Много е важно да разберем, че зависим от инженеринга. Очакваме нашите доставчици да бъдат квалифицирани... Това е от първостепенно значение. Автомобилните компоненти, които се произвеждат в Русия, ще трябва да могат да се използват от предприятията ни по целия свят", каза Мамилапале.

Сред 20-те най-продавани автомобила в Русия миналата година влязоха и осем модела от петте марки на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi. Компанията завърши годината с пазарен дял от 36%.

Най-продаваната кола в Русия е LADA Vesta. За първите десет месеца на тази година( 76 189 продадени единици; +39%) тя "надмина" основния си конкурент Kia Rio (75,071 единици; + 2%). LADA Granta пък е на първо място в списъка на 25-те най-продавани нови леки и леки комерсиални превозни средства за септември. Миналия месец са продадени 9936 единици от този модел, което е с 838 повече на годишна база.

Следващите премиерни автомобили на марката LADA на руския пазар ще бъдат автомобилите Vesta и Xray. Продажбите им ще започнат още през ноември.