66-годишният Маркионе получи сериозни усложнения след операция на дясното рамо миналия месец. Маркионе пое ръководството на Fiat през 2004 година и вече планираше да се оттегли догодина, припомня Франс прес.

Задълженията на Маркионе като ръководител на Ferrari ще бъдат поети от Луис Камилери, който е член на съвета на директорите на италианската марка за суперавтомобили и дългогодишен директор във Philip Morris International, компанията, която от много години е спонсор на Ferrari.

54-годишният Манли е британец и ръководи Jeep от 2009 година, както и производителя на пикапи и ванове Ram от 2015 година.

В съобщение Фиат Крайслер информира "с голямо съжаление, че през седмицата г-н Маркионе е получил неочаквани усложнения след операция, които са се задълбочили значително през последните часове".

"В резултат на това г-н Маркионе няма да може да се върне на работа", отбелязва компанията.

В отделно съобщение Ferrari посочва, че съветът на директорите на компанията е заседавал и е научил с огромно съжаление, че главният изпълнителен директор Серджо Маркионе не може да се върне на работа.

Пред 14-годишното си управление Маркионе преобрази до голяма степен автомобилната група - първо като поправи ситуацията във Fiat, след това като ръководи сливането с американския автомобилопроизводител Chrysler и отделянето на луксозната марка Ферари.

Маркионе имаше и важна роля за възраждането на Alfa Romeo.

Решенията на съвета на директорите трябва да бъдат потвърдени от събранията на акционерите.