Електрическата версия на XC40 ще е първият модел на Volvo, задвижван изцяло от батерии и се очаква да се появи на пазара в началото на 2020 година.

Премиерата на електрическия XC40 трябва да стане факт след лансирането на втория модел на новата подмарка на Volvo – Polestar, който ще носи простичкото означение 2 и се очаква това да стане през 2019 година. А плановете на Volvo са предложи и електрическа версия на XC90, след като лансира електрическия XC40.

От първия си ден на бял свят електрическият XC40 ще носи печалба. Ние нямаме намерение и амбиции да продаваме електромобили на загуба”, обяви шефът на Volvo Хакан Самуелсон на среща с медиите в Щатите.

Той прогнозира, че клиентите би трябвало да очакват електрическата версия на XC40 да излезе на пазара с цена около 50 000 долара, което ще означава, че компактният кросоувър ще е на печалба. След това Самуелсон изрично потвърди, че с цена „около 50 000 долара” XC40 EV ще носи пари на компанията.

Предполага се, че с тази цена XC40 EV ще има сериозно предимство пред пазарните си съперници. Само за справка, в Щатите цената на Jaguar I-Pace стартира от 69 500 долара, но пък шведският кросоувър ще е по-скъп от Model 3 на Tesla и най-вероятно и от бъдещия Model Y.