Това съобщава списание Autocar, което цитира главния изпълнителен директор на Lotus Жан-Марк Гейлс.

Volvo, както и Lotus са под шапката на китайския гигант Geely, като в края на миналата година стана ясно, че новият собственик ще финансира новите модели на Lotus, като единият от тях ще осигури навлизането на марката в SUV сегмента.

Нашият кросоувър ще се управлява и ще има такова поведение в завоите, каквито са непостижими за нито един друг автомобил в класа. Ако не успеем да постигнем това, то целият проект ще е провал”, обясни Гейлс.

Според предварителната информация, в Lotus ще използват модулната платформа SPA (Scalable Product Architecture) на Volvo, която е част от новото поколение на моделите XC60 и XC90. В Lotus са уверени, че с някои промени по платформата, тя може да бъде още олекотена, тъй като целта на британците е теглото на техния кросоувър да е под 2 тона.

В основата на гамата мотори ще залегнат бензинови 4-цилиндрови двигатели, най-вероятно с обем 2 литра, като малко по-късно кросоувърът ще получи и хибридна версия.

Хибридният вариант на XC90 е с мощност 407 конски сили и 640 Nm въртящ момент.

Освен платформата, в Lotus ще ползват и други компоненти от електрическата система и оборудване за интериора, идващи от Volvo. Почти е сигурно, че централният дисплей на арматурното табло ще бъде използван без промени.

В рамките на следващите два месеца трябва да бъде одобрен и окончателният дизайн на кросоувър модела на Lotus. Предполага се, че автомобилът ще се произвежда паралелно в Китай и Великобритания, а цената му ще е между 60 и 70 000 лири. Пазарният му дебют трябва да се състои през 2021 или 2022 година.