Автомобилният сектор у нас се е увеличил през последните десет години повече от четири пъти.
Делът на автомобилния сектор в брутната добавена стойност е 3,6 на сто и се е увеличил през последните 10 години повече от 4 пъти. Фирмите в брашна са над 130 и създават заетост на над 30 000 души. Това е заявил министърът на икономиката Емил Караниколов на конференция на тема "Проучването на автомобилната индустрия 2017 г.", организирана от "Аутомотив клъстер България", цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката. В конференцията е участвал и президентът Росен Плевнелиев /2012-2017/, предава БТА.

По думите на икономическия министър износът в бранша също така се е увеличил, като рекорден ръст от 60 на сто е бил отчетен през 2010 г., а данните за 2014 г. и 2015 г. показват, че тенденцията за нарастване се запазва - съответно със 17 и 16 процента.

Министър Караниколов е подчертал, че от голямо значение за ефективната работа на автомобилния сектор е кадровото му осигуряване. Той е отбелязал, че в страната функционират 17 висши училища, 103 професионални гимназии, 1 частен колеж и 5 средни общообразователни училища с професионални паралелки. Икономическият министър е пояснил още, че за периода 2005 - януари 2018 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са били издадени 20 сертификата в автомобилната промишленост, като общият размер на инвестициите по проектите е 797.543 млн. лв., генерираната заетост - 12 664 нови работни места.

По време на дискусията е станало известно, че през тази година делегация с участието на президента Плевнелиев и министър Караниколов ще започне обиколка в търсене на световен автомобилен производител, който да изнесе цялостното си производство в България, информираха от икономическото ведомство.
stat
Стани фен във Facebook

КоментариОще новини за Други


Нови автомобили