То ще се проведе в периода 5 февруари – 12 май и в него могат да вземат участие всички български шофьори между 18 и 26 години, които имат до 5 години стаж зад волана.

Това съобщиха на пресконференция инж. Емил Панчев – председател на СБА, комисар Бойко Рановски - началник на отдел "Пътна полиция“ към ГДНП, д - р Надежда Тодоровска – заместник генерален директор на БЧК, Мартина Христова – мениджър комуникации на Рено Нисан България, Петър Величков – изпълнителен директор на ОМВ България и Александър Цветков – академия за безопасно шофиране Мирафиори.

"В момента в България има близо 220 000 шофьори в тази възрастова група. За съжаление статистиката показва, че някой от тях участва във всеки трети инцидент на пътя. Именно затова стартираме кампания, насочена изцяло към тях. За да им покажем добрите примери и насърчим онези от тях, които познават и спазват Закона за движение по пътищата. Но ние ще проверим дали те са се научили и да се справят с ежедневните предизвикателства пред шофьорите, свързани с познаване и контролиране на автомобила“, обясниха от сдружението.

За най-добрия млад шофьор на България е предвидена изкушаваща награда – една година безплатно шофиране на новото Renault Captur, предоставено от представителст вото на марката в България.

За справилите се най - добре ще има още много награди. Запишете се за участие  на www.mladshofior.bg

"Нямаше как да не приемем поканата на СБА. За нас е изключително важно и ценно да участваме в кампании, насочени към младите шофьори. За съжаление това са най - уязвимите на път я и за нас е важно участието в състезание, в което ще проверим техните умения и пропуски. Тук е важно да уточня, че ние ще проверим дали тези участници имат влезли в сила наказателни постановления и само изрядните на пътя ще бъдат допуснати до финалната на предвара“, заяви от своя страна комисар Рановски.

От Пътна полиция уточниха още, че статистиката през последните 4 години беше за увеличение или задържане на броя на жертвите и ранените. През 2017 година говорим за спад в броя на трагичните пътни инциденти, като отговорността за подобряването на статистиката е отговорност на всички.