Според експертите от Европейската програма за оценка на нови коли конструкцията на италианският модел е достатъчно сигурна, за да му бъдат присъдени 2 звезди за степента на защита на пътници и деца, но липсата на допълнителни системи за безопасност го лишава от тях, предава факти.бг.

Punto не разполага със система за контрол на скоростта или индикатор за непоставен колан на задните седалки. Според правилата, по които се провеждат тестовете на Euro NCAP, липсата им не позволява по-висока оценка.

Иначе "фичът" набира 19.7 точки или 51% от възможния максимален резултат за защита на пътниците при челен удар. Краш тестовете са разкрили крайно слаба защита за гръдния кош при фронтален сблъсък с деформируемо препятствие или стена и при странична колизия. Освен това Punto осигурява посредствена защита при камшичен удар.

Още по-ниска е оценката за безопасността на деца (21.4 точки или 43%). Италианският хечбек гарантира достатъчна защита при челен сблъсък, но сигурността при страничен удар е оценена като слаба.