Руският парламент ще гласува законопроект, който дава на всеки гражданин на страната правата на сътрудник на Държавната автомобилна инспекция (ГАИ).
Ако поправките бъдат приети, тамошните катаджии ще могат да налагат глоби само по снимков или видеоматериал, документиращ нарушение, предава факти.бг.

В момента свидетелствата от граждани могат да послужат само като повод за образуване на административни дела. Това означава, че всяко съобщение за извършено нарушение подлежи на проверка от страна на федералните органи на изпълнителната власт, което изисква допълнително време и средства.

Нововъведенията в законодателството предвиждат ГАИ да може да налага наказания за нарушения, документирани със снимка или видео от "народни инспектори". В такива случаи административен протокол няма да се съставя, а обжалването на глобите ще става много по-трудно.

За да изпълняват функциите си законно, бъдещите "народни инспектори" ще трябва да се регистрират в портала за държавни услуги и да инсталират специално приложение на смартфоните си. Така всеки руснак ще може да стане сътрудник на ГАИ и да се бори с наглеците на пътя.
stat
Стани фен във Facebook

КоментариОще новини за Други


Нови автомобили