Макар бензиновите автомобили с висока проходимост да са изключително предпочитани в момента, американският автомобилопроизводител General Motors залага на това, че електромобилите ще станат много популярни в не толкова далечно бъдеще, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Компанията от Детройт обещава две нови разновидности на електромобила си Chevrolet Bolt през идната година и половина и над 20 модела, задвижвани с електроенергия или с водородни горивни клетки до 2023 година. GM предвижда всичките й модели в бъдеще да станат електрически без значение дали ще се захранват с голяма батерия или с резервоар, пълен с водород.

Напреднали сме в плановете си да поведем към този бъдещ свят, заяви ръководителят на продуктовото развитие Марк Рус снощи на пресконференция в техническия център на General Motors северно от Детройт.

Събитието бе обявено като възможност да се "надзърне" в електрическото бъдеще на General Motors. Компанията също така обеща да започне производство на автомобили с водородни горивни клетки за гражданска и военна употреба през 2020 година. Освен това обеща да увеличи броя на бързо зареждащите електростанции в САЩ, които сега са около 1100, предлагани от няколко компании и местни власти.

Компанията уточни, че тези станции ще бъдат годни за електромобилите на всички производители за разлика от колонките на Tesla, която има 951 станции за бързо зареждане по света, но само за автомобили нейно производство.

Тези новости около компанията повишиха котировките на акциите й с 4,4 процента, достигайки рекордните 42,16 долара за акция при закриване на търговията. Предишният рекорд от 40,99 долара беше на 20 декември 2013 година.

Двата нови електромобила на GM, които се очакват в близко бъдеще, вероятно ще бъдат джипове или по-спортни автомобили с дизайн, който да се конкурира със седана на Tesla Model 3, каза Рус.

Model 3, чието производство все още е в началото си, ще се конкурира много тясно с Bolt. Цената му е 35 000 долара (като се изключат федералните данъчни облекчения), а разстоянието, което може да измине с едно зареждане е 200 мили (322 км). Цената на Bolt започва от 37 495 долара без данъчното облекчение.