В концепцията за колата на бъдещето на Jaguar дори воланът е умен. Автопроизводителят демонстрира интересен прототип на автомобилно кормило, захранвано с изкуствен интелект, по време на участието си на Jaguar Land Rover Tech Fest – събитие, посветено на най-новите иновации в индустрията, предава Kaldata.

Наречен Sayer, воланът е портал с изкуствен интелект, с чиято помощ водачът „общува“ със самоуправляващата се кола. Всъщност, Sayer дори не е в самата кола; компанията си представя, че умният волан стои вкъщи и ще бъде „доверен спътник“ на водача, който общува с него с гласови команди. Чрез умната джаджа може да задавате инструкции на колата и да я правите достъпна за мрежата за споделено пътуване, която все по-често ще заменя традиционните персонални или семейни автомобили.

Воланът е кръстен на големия дизайнер Малкълм Сейър, който е работил за Jaguar между 1951 г. и 1970 г.

Sayer ще ми напомня за ежедневни задачи и ще поръчва автоматично автономни коли за вашите нужди, съчетавайки функционалността на Google Now и Uber. Воланът ще ви казва и кога е по-удачно да поемете управлението и кога да го оставите на автомобила.


Автомобилите на Jaguar Land Rover ще четат мозъчни вълни >> >> >>