Серджо Маркионе крои грандиозни планове за бъдещето на Fiat Chrysler Automobiles в Китай, които просто няма как да бъдат осъществени без ролята на електрическите и хибридни технологии.

Това обяснява защо една от най-ценните марки в портфейла на италианско-американския концерн Jeep представи флагмански всъдеход с комбинирано задвижване на салона в Шанхай, предава Факти.

Показаният прототип се нарича Yuntu и има доста футуристичен вид, а производственият модел обещава само малки изменения - свързани предимно с интериора и вратите, които ще се отварят по по-конвенционален начин.

Вижте как изглежда Jeep Yuntu >> >> >>


Може само да се гадае на каква платформа е построен Yuntu, но съвсем не е изключено серийната версия да е асфалтов каубой с предно предаване, тъй като китайците хич не придирят за проходимостта. В момента в гамата на FCA има само един plug-in хибрид - Chrysler Pacifica - и новият всъдеход като нищо може да е построен на същата база.

Ако това се окаже така, под предния капак на Yuntu би трябвало да работи силова установка, съставена от бензинов V6 и електромотор със системна мощност 250 к.с. В хибридната Pacifica йон-литиева батерия с капацитет 16 кВтч позволява изминаването на 50 км само на ток.

Новият голям Jeep ще глези пътниците с шикозни кресла, тапицирани с монитори, и декорации от истинска дървесина. Каросерията няма централна колонка на покрива, по чиято дължина има панорамно стъкло.

По данни от китайските медии серийната версия на Yuntu ще бъде готова догодина. Моделът с почти пълна сигурност ще се появи и на американския пазар, но под друго име (най-вероятно Commander).