Ако такава сделка бъде сключена, новосъздаденият производител ще има 16-процентов дял от европейския автомобилен пазар и ще задмине Renault на второто място по големина на Стария континент след Volkswagen, съобщава BBC, цитирана от Факти.

Френското правителство контролира 14% от акциите на PSA, по колкото имат семейство Пежо и китайският гигант Dongfeng Motor. Новината за преговорите с GM доведе до рязко поскъпване на ценните книжа на компанията с 5.3%.

През декември 2013 г. General Motors продаде 7% от дела си в PSA за €293 млн., след като плановете на двата концерна за орязване на разходите и няколко съвместни проекта не се увенчаха с очаквания успех. Провалът на експеримента принуди французите да потърсят спасителна финансова помощ от правителството и Dongfeng.

За евентуална продажба на Opel се заговори през 2009 г. след банкрута на GM, но американците в крайна сметка решиха да запазят европейското си поделение, което да им гарантира дял на пазара на Стария континент.

Съобщението за преговорите обаче идва само седмица, след като Opel обяви загуби в размер на 242 милиона евро за миналата година. 2016-а стана шестнайсетата поредна година на минус за немския производител, който е натрупал повече от 15 милиарда долара загуби от 2000 г. насам.