В декларация на българо-китайския автопроизводител се посочва, че публикуваните от някои медии твърдения, че Европейският съюз е затворил завода за автомобили на "Литекс Моторс", поради несъответствие на произвежданите край Ловеч автомобили с екологичните норми на Европейския съюз, не отговарят на истината.

"На първо място, произведените в завода край Ловеч автомобили с марка Great Wall са сертифицирани от британската сертификационна агенция VCA. Те отговарят на всички изисквания и норми на Европейски съюз и могат да бъдат законосъобразно разпространявани, регистрирани и пускани в движение на неговата територия. В допълнение на това, производството не е непременно обусловено от конкретни европейски категории и норми, доколкото произведените автомобили могат да бъдат предназначени и за други пазари, извън общността", се посочва в изявлението на "Литекс Моторс", цитирано от БТА.

От компанията допълват, че действително производството е временно преустановено, но това е обичайна практика при всяко производство и причината не се крие в забрана.

Причината е в подготовката на поточните линии за предстоящите нови модели, които са били показани по време на Автосалон София - 2015.

"В момента партньорът ни - китайската компания Great Wall Motor Company, подготвя съответстващо европейско типово одобрение за тях", заявяват от "Литекс Моторс".