Учени от университета на Кобург, Германия, са разработили сензор, който предпазва шофьорите от допускането на скъпата грешка да напълнят резервоара на автомобила с погрешно гориво, предаде БТА.
Сензорът се поставя от вътрешната страна на резервоарния накрайник и с помощта на лазер открива дали в резервоара се налива бензин или дизелово гориво.
Целта на сензора е да предупреждава за зареждане с погрешно гориво - невнимание, което може да струва скъпо на водачите на МПС. Автомобилните организации алармират, че се увеличава броят на шофьорите, които по невнимание пълнят резервоарите на возилата си с погрешно возило. Най-често допусканата грешка е сипването на бензин в дизелови автомобили.
Нанесените щети обикновено се поправят чрез промиването на резервоара в сервиз. Някои производители обаче изискват смяна на горивната помпа и маркуч, в случай че собственикът иска да запази гаранцията на автомобила.
Сензорът има и дублираща функция за пестене на гориво, тъй като изпраща данни за горенето към контролните уреди, помагайки за оптимизиране на горивоподаването.