Моделът има еволюционен дизайн с отличителна решетка, скосен покрив и "перки" на задните врати. Новaта Octavia е с 90 мм по-дълга и 45 мм по-широка от своя предшественик. Автомобилът се вози на междуосие, което е разширено със 108 мм.
Вижте снимки >>
В кабината моделът притежава атрактивен и функционален интериор. Известни акценти включват волан с три спици, метални елементи, актуализирана информационно-развлекателна система и опционален панорамен стъклен покрив. Octavia е с най-добрия в класа си товарен капацитет от 590 литра.
Опциите включват Adaptive Cruise Assistant (интелигентен круиз контрол), паркинг асистент и Intelligent Light Assistant, който автоматично изключва дългите светлини, когато има насрещно движение.
Общо девет различни двигателя ще бъде на разположение - четири бензинови, четири дизелови и вариант на природен газ. От Skoda не разкриват подробни спецификации, но потвърждават, че ще има 1.8-литров TSI със 179 к.с. и GreenLine вариант с 1.6-литров TDI, който развива 110 к.с. Последният модел ще харчи средно едва 3,4 л/100 км с емисии на CO2 от 89 г/км.
Всички двигатели могат да бъдат свързани към "модерна ръчна" или DSG трансмисия. Предното предаване ще бъде стандартно, но като опция ще се предлага и задвижване на всички колела.