Hyundai

За HYUNDAI

HYUNDAI MOTOR COMPANY

HYUNDAI MOTOR COMPANY е основана през1967 г. За своята кратка история като автомобилен производител компанията успя да наложи марката Хюндай сред потребителите с едно изключително качество, без никакви компромиси, което умело се съчетава с перфектен дизайн и съвременни технологии.
Започнала в партньорство с Форд, днес компанията Хюндай е осмият в света автомобилен производител с годишен оборот от 26 милиарда долара, активи от над 24 милиарда долара и реализирана приходи за 2003 г. от над 11.5 милиарда долара. За първи път в своята история през 2003г. компанията надхвърли 2 милиона продадени автомобила. Целите на мениджърския екип HYUNDAI AUTOMOTIVE GROUP, която включва и наскоро закупената дъщерна фирма KIA, са до 2010 година фирмата да бъде сред петте водещи компании в автомобилния бизнес.
Продуктовата гама на Хюндай включва леки автомобили от всички класове и за всякакви пътища, лекотоварни и тежкотоварни камиони, пътнически автобуси и специализирани автомобили.
Сред най-големите акционери на фирмата са автомобилни концерни като Даймлер-Крайслер и Митсубиши Мотърс. И докато в миналото Хюндай купуваше лицензи за производство от своите партньори, то от 2004 година двигателите, разработени от Хюндай, ще се монтират на автомобили от тези марки, по лиценз от Хюндай.