За периода януари-ноември в страната ни са регистрирани нови 28 180 коли, което е с 23,5 процента повече, спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители.

През ноември броят на новите коли, продадени в ЕС, се е увеличил с 5,9 на сто на годишна основа, съобщи ДПА, позовавайки се на месечния бюлетин на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA), цитиран от БНТ.

Увеличението се дължи до голяма степен на факта, че през този ноември е имало един работен ден повече, уточниха експертите на АСЕА.

Сред най-големите европейски пазари Испания и Франция са се представили най-добре с увеличение на продажбите съответно с 12,4 на сто и с 10,3 на сто.

Новите регистрации на коли са нараснали с 9,4 на сто в Германия и с 6,8 на сто в Италия, докато във Великобритания, чиито власти активно преговарят по излизането на страната от ЕС, е отчетен спад за осми пореден месец с 11,2 на сто.

За 11-те месеца на годината продажбите на нови коли в ЕС са се увеличили с 4,1 на сто спрямо същия период на миналата година до над 14 милиона.

За същия период търсенето е било подчертано силно в Италия и Испания, където продажбите са скочили с близо 10 на сто, докато във Великобритания те са се понижили с 5 на сто.

Продажбите на нови коли се търгуват като показател за икономическото здраве. В ЕС те силно се понижиха след финансовата криза от 2008 година, но тръгнаха нагоре от септември 2013 година.