Това съобщи най-големият производител в света на батерии за електрически превозни средства, цитиран от БТА.

Заводът с капацитет от 100 гигаватчаса в Дебрецен, Източна Унгария, ще е най-големият инвестиционен проект в страната, посочиха унгарски високопоставени лица.

Това ще бъде вторият завод на китайската компания в Европа след този, който тя вече има в Германия.

Германският автомобилостроител "Мерцедес – Бенц" (Mercedes-Benz) обяви, че ще стане "първият и най-голям клиент" на новия завод.

Високопоставено лице от "Мерцедес-Бенц", Маркус Шафер, определи завода като "нов важен етап за развитието на електрическите автомобили на компанията с ключовите й партньори". Той подчерта, че заводът ще произвежда въглеродно неутрални батерии за германския автомобилостроител.

Строителството на завода ще започне тази година след одобрението на акционерите, съобщи в комюнике "Кънтемпъръри амперекс текнолъджи".

Той ще бъде разположен върху площ от 221 хектара в промишлен комплекс и ще снабдява и други европейски автомобилостроители, потвърди китайската компания.

Другите клиенти на "Кънтемпъръри амперекс текнолъджи" освен "Мерцедес – Бенц" са Бе Ем Ве (BMW), "Стелантис" (Stellantis) и "Фолксваген" (Volkswagen).

"Няма съмнение, че заводът ни в Дебрецен ще ни позволи да засилим конкурентното си предимство, да отговорим по-добре на търсенето на европейските ни клиенти, да ускорим прехода към електрическа мобилност в Европа", заявява в комюникето шефът на китайския гигант Робин Цзен.

С политиката си към отваряне към Изтока унгарският премиер Виктор Орбан се опитва да засили връзките на страната си с Русия и Китай през последните години, предизвиквайки критики от опозицията в страната, която е членка на ЕС, отбелязва АФП.