Доставката на електрическите кросоувъри Model Y, сглобявани в нов завод в Тексас, започна през април тази година. С течение на времето предприятието ще се превърне в най-производителното в бизнеса, като ще сглобява не само камиони, пикапи и спортни автомобили, но и хуманоидни роботи и таксита, задвижвани от Tesla. На този обект вече се сглобяват между 2000 и 5000 кросоувъра Model Y седмично.

Последните изтичания на информация бяха споделени от Electrek, който се позова на свои анонимни източници. Според едно от тях, заводът в Тексас вече е увеличил броя на произвежданите електромобили на седмица до 5000 единици, тъй като към базовата версия Long Range е добавена по-стара версия на кросоувъра Tesla Model Y.

Изданието отбелязва, че за разлика от базовата версия на Tesla Model Y, която е оборудвана с батерия на базата на 4680 клетки, интегрирана в структурата на каросерията, по-старият вариант на кросоувъра с удължен пробег ще се задоволи с батерия на базата на 2170 клетки от по-стар тип. Това все още позволява на завода на Tesla в Тексас да се счита за авангарден, тъй като наскоро откритият завод в Германия засега оборудва всички свои кросоувъри Model Y с клетки от типа 2170, въпреки че планира да премине към типа 4680 до края на тази година.

Във всеки случай можем да предположим, че Tesla все още има ограничен достъп до батерии от типа 4680 и затова ги комбинира с клетки от типа 2170 дори в модерния завод около централата си. До края на тази година Tesla възнамерява да увеличи производството на електрически автомобили в Тексас до 10 000 седмично. Ако всичко върви по план, през следващата година на конвейера ще се появят електрически пикапи Cybertruck.