Днес, утре и в понеделник производството в 11 завода в Япония ще бъде спряно, съобщи корпорацията Toyota.

Всичко това става на фона на вече планирани за февруари редукции в него, които бяха обявени по-рано. Тези редукции ще бъдат направени в различни дни в осем от 14-те завода в Япония, включително на поточните линии за сглобяване на хибрида Prius и луксозните модели Lexus.

Доставките не са достатъчни заради липса на компютърни чипове, които играят много важна роля в производството на коли. Причината за това е спирането на работата на заводи във и извън Япония по причини, свързани с пандемията, като например локдауни. Toyota не съобщи подробности.

Производството през януари ще бъде намалено с 47 000 автомобила, посочи автомобилната марка. Така въпреки доброто търсене на колите й на пазара тя няма да успее да изпълни задачата, която си е поставила, за фискалната година до март да произведе 9 милиона автомобила. В момента всички автомобилни производители трескаво се опитват да си осигурят каквито могат чипове в условията на ограничените налични количества, което още повече влошава ситуацията, заяви Toyota.