Новата Toyota Land Cruiser 300 беше представена през юни, като интересът към всъдехода е огромен. Само за месец компанията събра повече от 22 000 поръчки за автомобила на домашния пазар.

По информация на местното издание Creative311, в Toyota са решили да забранят препродажбата на автомобила на трети страни, като причините за това са две. Първата е, че автомобилът може да попадне в „грешни ръце“ и това да развали имиджа на компанията. И второ – така производителят се защитава от неправомерни действия на своите дилъри.

При покупката на новия Land Cruiser 300 всеки клиент подписва специално споразумение с Toyota, че няма право да препродава автомобила. Това ще важи поне една година след сключването на сделката. Ако купувачът наруши условията, производителят къса всички бъдещи отношения с него.

В Toyota са притеснени от „черен PR”, след като вече имиджът на марката пострада сериозно именно заради този модел. Американските власти поискаха обяснение от компанията, след като стотици Land Cruiser попаднаха в ръцете на бойци от терористични организации.

Освен това, от популярността на всъдехода могат да се възползват от недобросъвестни продавачи и прекупвачи, които ще завишат цените на новия SUV заради по-малкото му производство към момента. В Toyota планират да извършат проверки на лица и фирми, които вече са поръчали бройки от модела на различни дилъри.

Междувременно компанията беше принудена да спре приема поръчки за новия Land Cruiser 300, тъй като се оказа, че няма да може да се справи с тях. Към момента за всъдехода се чака поне 2 години, като той се предлага единствено с 3,5-литров битурбо бензинов двигател с 415 к.с., 10-степенна автоматична скоростна кутия и система за задвижване на четирите колела.