Дългоочакваната премиера на достъпния кросоувър на Tesla – Model Y, вече е факт и напълно очаквано, новият електромобил поразително прилича на този, с който е силно свързан технически – Model 3, предава Autoclub.

Model Y е изграден върху платформата на 3 и има амбициите да стане част от модерната тенденция на лансиране на „кросоувър купе” модели. С лансирането му Илън Мъск вече може да се похвали, че е осъществил идеята си абревиатурата на моделите на Tesla да оформят думичката SEXY, стига да обърнем тройката на Е.

Вижте как изглежда колата >> >> >>

На представянето на Model Y Мъск обеща ускорение от 0 до 96 км/ч за 3,5 секунди и „реален пробег” от почти 500 км, като в случая въпрос за по-скъпата версия с по-голям пробег, която излиза на пазара в Щатите с цена 47 000 долара. Базовата версия на Y ще се появи по-късно – през 2021 и ще по-бавна, с по-малък пробег и цена 39 000 долара.

Най-скъпите версии ще са 51 000 и 60 000 долара, като ще се предлагат с два електромотора и задвижване на четирите колела.

За Щатите производството на Model Y ще е в Невада, а за Китай – в гигафабриката, която сега компанията строи край Шанхай.

Мъск прогнозира, че продажбите на Y ще надхвърлят тези на другите три модела: S, X и 3, взети заедно.