В момента цялата гама модели, които Dacia продава в Европа, на някои пазара се предлагат под марката Renault. Тази практика обаче ще бъде прекратена, съобщи главният дизайнер на френската марка Лорънс ван дер Акер, цитиран от британското издание Autocar.

В алианса Renault-Nissan смятат да придадат по-голяма индивидуалност на моделите на Dacia,за да може румънската марка повече да не се асоциира с Renault.

Пълно разделяне на двата бранда ще даде възможност на Dacia да се развива, в това число и от гледна точка на дизайна. Първата промяна в тази насока ще засегне семейството Logan/Sandero.

Все пак ще има и изключение - кросоувърът Duster ще продължи да се предлага и от двете марки, тъй като той е изключително популярен на почти всички пазари. Що се отнася да останалите модели, възможно е някои от тях да спрат да продават в определени държави, но за това все още няма окончателно решение.

Автомобилите на Renault се считат за прекалено скъпи на някои пазари, докато в същото време тези на Dacia са сравнително съвременни, надеждни и на достъпна цена. Това беше и причината досега да продаваме един и същи модел под двете марки. Напоследък обаче нещата се променят, тъй като започнахме да продаваме повече автомобили на някои пазари – като Русия, например. Затова и ще започнем процес на разделяне”, обясни Ван дер Акер.